Ga naar hoofdinhoud

Teakimporteurs botsen met NVWA

    Nederlandse importeurs van teak uit Myanmar claimen dat de regering aldaar voldoende maatregelen treft om duurzaam bosbeheer en houtproductie te garanderen. De NVWA gelooft daar niets van en treedt hard op. Want Myanmarees teak zou niet voldoen aan de Europese Houtverordening (EUTR). Voor miljoenen euro’s aan hout is in beslag genomen bij de importeurs.

    In Houtwereld doen enkele ondernemers hun verhaal. Zo importeert Roelof Dirk Brouwer (Mercura Trade & Services) Myanmarees teakhout via EU-lidstaat Tsjechië. Hoewel dit hout volgens een onafhankelijk verificatiebureau rechtmatig en duurzaam is gekapt, doet de politie eind 2019 een inval in het woonhuis van Brouwer.

    Geen waarheidsvinding

    Volgens Brouwer heeft de NVWA geen verstand van de lokale bosbouw en ambachtelijke bedrijfstak. Bovendien heeft geen enkele vertegenwoordiger Myanmar bezocht. “De NVWA plaatst zichzelf boven de wet en is er slechts op uit deze industrie in een kwaad daglicht te plaatsen door constant misbruik te maken van emotionele factoren die dit dossier beheersen. Met steun van juristen van milieuorganisaties worden de laatste jaren vernietigende rapporten geschreven met valse aantijgingen die slecht zijn te verdedigen. De dialoog ontbreekt en de waarheidsvinding wordt steeds terzijde geschoven”, aldus Brouwer.

    Project

    Ook bij Boogaerdt Hout zijn invallen gedaan en partijen teakhout in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie verdenkt het bedrijf ervan ‘fout hout’ te verhandelen. De officier van justitie vindt zelfs dat ‘houthandel Boogaerdt bekend is met de onmogelijkheid van legale teakinvoer uit Myanmar’.

    Boogaerdt Hout is al bijna honderd jaar actief in Myanmar en lobbyt dertig jaar voor duurzaam gecertificeerd bosbouwbeleid in Myanmar. Eric Boogaerdt vertelt dat zijn bedrijf is betrokken bij een project van de Prince Albert II of Monaco Foundation. In dit project steunt PEFC de overheid van Myanmar met het internationaal laten accrediteren van haar eigen legaliteitssysteem genaamd MTLAS.

    Reactie NVWA

    Maar de NVWA houdt voet bij stuk: “Tot op heden is de EU-brede conclusie dat importen vanuit Myanmar niet aan de Europese Houtverordening voldoen. Dit blijkt ook uit gerechtelijke uitspraken. Het is wel zo dat de situatie in veel houtproducerende landen, waaronder Myanmar, dynamisch is. Bij iedere partij die op de markt wordt gebracht, moet de marktdeelnemer kunnen aantonen dat dit in overeenstemming met de EUTR is gebeurd.”

    Klik hier voor de complete digitale editie van Houtwereld nr. 14 van 20 november 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

    (foto: teakhouten scheepsdek van Bloemen de Maas)

    Lees ook: NVWA gebruikt vaker lab voor houtonderzoek

    4 reacties op “Teakimporteurs botsen met NVWA

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer