Ga naar hoofdinhoud

Australische onderzoekers maken spaanplaat met afgedankte autobanden

    Onderzoekers van de Salisburt Researc Facility, een onderzoeksinstituut van de overheid van Queensland, Australië, hebben in samenwerking met industriële partners een spaanplaat ontwikkeld waar een forse hoeveelheid rubbergranulaat afkomstig van autobanden in is verwerkt. Het spaanplaat heeft verbeterde eigenschappen.

    De onderzoekers, onder leiding van dr. Chadan Kumar, denken op deze manier een aantal uitdagingen bij elkaar te brengen: de almaar groeiende berg van afgedankte autobanden waar niemand een bestemming voor heet, in Australië zijn dat er ca 537.000 banden per jaar, en het dreigende tekort aan houtvezels voor de spaanplaatindustrie. Australië importeert veel houtproducten, zoals osb, LVL en gelamineerd hout. Maar ca 90 procent van de binnenlandse vraag naar spaanplaat wordt in eigen land geproduceerd en de vraag is groeiende, waarbij een vrees bestaat dat de benodigde grondstof, houtvezels, schaarser wordt.
    De onderzoekers van dr Kumar besteedden 3 jaar aan de studie naar rubbergranulaat in spaanplaat. Ze deden dat samen met Chip Tyre en Tyrecycle, twee leveranciers van rubbergranulaat, Laminex, dat de houtvezels leverde, en Hexion die voor de kleefstoffen zorgde. Gefinancierd werd het onderzoek door een organisatie die recycling van autobanden ten doel heeft, deTyre Stewardship Australia.

    De conclusie van de onderzoekers is dat het kán en dat het spaanplaat, met een aandeel van ongeveer 20 procent aan rubber van autobanden, verbeterde eigenschappen heeft. Zo kan het beter tegen vocht en is het materiaal beter bestand tegen termieten. Ook zou het door zijn flexibiliteit betere akoestische eigenschappen hebben. Er wordt nu gezocht naar een industriële partner om het rubberspaanplaat daadwerkelijk in productie te nemen.
    Over de recyclebaarheid van het nieuwe materiaal aan het eind van de levensduur is voorlopig niets bekend. Dus ook niet of er is nagedacht over het scheiden van de rubberdelen van de lijm en het hout. Ook over mogelijke toxiciteit van het rubbergranulaat, een kwestie die in Europa speelde rond rubberdeeltjes in kunststof voetbalgras en uiteindelijk leidde tot een verbod op deze toepassing.

    Lees ook:

    RET: plaatmateriaal van oude melkpakken

    Plaatmateriaal van snoeiafval zonder toegevoegde lijm

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer