Ga naar hoofdinhoud

Manifest wordt concreter

    De initiatiefnemers van het manifest ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland’ hebben tien actiepunten opgesteld. Ook houtskeletbouw, CLT en andere vormen van bouwen met massief hout hebben daar baat bij.

    De 240 ondertekenaars van het manifest pleiten voor een eerlijke positie van biobased bouwmaterialen in de nationale rekenmethoden. Dat doen zij onder aanvoering van initiatiefnemers Ruben Zonnevijlle (DGBC), Mantijn van Leeuwen (NIBE), Norbert Schotte (VORM Holding), Pablo van der Lugt (TU Delft) en Jan Willem van de Groep.

    De groep vindt dat in de huidige rekenmethoden, voor het bepalen van milieuprestaties van materialen, twee punten onvoldoende meewegen. Zo halen biobased materialen CO2 uit de lucht en slaan ze dit voor lange tijd op. Bovendien heb je dan geen CO2-uitstoot door de productie van een fossiel alternatief. Na commotie in de media, stelde Kamerlid Jessica van Eijs van D66 er kamervragen over. Minister Ollongren zegde daarop toe de rekenmethode onder de loep te nemen en zo nodig aan te passen.

    Massief hout

    Met het ministerie van Binnenlandse Zaken bespraken de initiatiefnemers hoe de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) kan bijdragen aan terugdringing van de CO2-uitstoot. Ook keken ze naar de effecten van bouwen met biobased materialen op de CO2-emissie en naar de beschikbaarheid van hout voor de bouw. Bijvoorbeeld grootschalige, industriële producten van massief hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Europa.

    Ook het waarderen van houtskeletbouw in de NTA8800 werd aangestipt. Door het sterk overgewaardeerde effect van warmte-accumulatie scoren lichtere constructies van biobased materialen immers onevenredig slecht in de rekensommen.

    Afgesproken is dat er meetmethodes komen voor het bepalen van de CO2-opslag in biobased materialen. DGBC en NIBE werken hier samen aan met TNO. Ze lopen daarmee vooruit op mogelijke aanpassingen van de MPG en MilieukostenIndicator (MKI). Daarnaast bekijken partijen het ontstaan van nieuwe waardeketens voor boeren, bosbouwers en fabrikanten. Ander idee is de inzet van subsidiemiddelen die snel leiden tot opschaling van duurzame bouwmaterialen.

    Gideonsbende

    Tien actiepunten moeten bijdragen aan een versnelde CO2-reductie in de bouw. Zo worden duurzame startups gestimuleerd en komen er versnellingsacties voor koplopers, die de volgers inspireren. Tot slot vormen de initiatiefnemers binnenkort een ‘gideonsbende’ van onafhankelijke mensen, omringd door experts in klimaatdoelen. Dit netwerk gaat verbinding maken met koplopende CEO’s, ministeries en brancheorganisaties.

    Lees ook: Groeiend protest tegen discriminatie van hout

    2 reacties op “Manifest wordt concreter

    • gerald lindner

      Maar blijf aub wel kritisch nadenken… want zoveel hout is er niet in Nederland.

      Dus:
      1. waarom niet?
      2. waar moet dat hout dan vandaan komen en hoeveel schade richten wij daar dan aan?
      3. wat is dan de werkelijke duurzaamheidswinst. Want er gaan wel miljoenen volwassen bomen eraan (die veel co2 binden) en er komen maar minuscule zaailingen voor terug.

    • […] die de laatste tijd steeds luider werden, onder andere in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het Manifest ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland‘. Daarin wordt gesteld dat de CO2-winst die geboekt wordt met biobased bouwmaterialen […]

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer