Ga naar hoofdinhoud

Groeiend protest tegen discriminatie van hout

    VORM Holding, BAM Wonen, Ballast Nedam, Bouwgroep Dijkstra Draisma en steeds meer overige (hout)bouwers en architectenbureaus steunen een manifest. De ondertekenaars pleiten voor een eerlijk speelveld voor duurzaam bouwen. Want de CO2-opslag van biobased bouwmaterialen, zoals hout en bamboe, telt nu niet mee in de rekensom voor duurzaam bouwen.

    De MPG wordt per 1 januari 2021 misschien verscherpt naar 0,8. Deze norm maakt inzichtelijk hoe milieuvriendelijk een nieuw gebouw is. Volgens de ondertekenaars weegt de CO2-opslag door het gebruik van biomaterialen echter niet goed mee in de MKI/MPG-berekening. Dit zou komen omdat de CO2-opslag van hout een tijdelijk karakter heeft.

    Dubbele winst

    De bedrijven en personen dringen bij politici en beleidsmakers aan op rekenmethodieken die het gebruik van zeer emissie-vriendelijke materialen sterk bevorderen. Denk maar aan biobased materialen zoals hout, hennep, vlas, bamboe en lisdodde. “Maar ook het gebruik van reststromen uit de land- en tuinbouw biedt kansen”, aldus het manifest.

    “Doordat biomaterialen CO2 opslaan is er juist dubbele winst”, voeren de ondertekenaars aan. “CO2 wordt uit de lucht gehaald en voor langere tijd opgeslagen. Daarnaast is er geen uitstoot door de productie van een fossiel alternatief.”

    Kruislaaghout / CLT

    Ook lijkt het logisch dat bijvoorbeeld kruislaaghout / CLT (Cross Laminated Timber) met droge verbindingen na zijn eerste functie als product wordt hergebruikt. Wellicht krijgt het nog een derde leven toebedeeld als plaat- of isolatiemateriaal. Tegen de tijd dat het hout als brandstof naar een energiecentrale gaat, ben je al gauw honderd jaar verder. Het IPCC classificeert het dan als permanente opslag.

    Nog meer voordelen

    Ander pluspunt van biobouw is dat dit minder transportbewegingen vergt dan traditionele bouwmaterialen. Je hebt dus minder stikstofemissie. Ook dragen houtconstructies bij aan een gezonder binnenklimaat door hun vocht- en warmte-regulerende eigenschappen.

    Klik hier voor het manifest en alle ondertekenaars

    Lees ook: Nieuw Handboek Houtskeletbouw

    6 reacties op “Groeiend protest tegen discriminatie van hout

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer